Мент или Trestolone (Трестолон) - Анаболен стероид

Познат и под търговското съкращение MENT трестолонът дори и в малки количества е силен инхибитор на лутеинизиращия (ЛХ) и фоликостимулиращия хормон (ФСХ).
 
Задържайки производството на ФСХ, трестолонът създава ендорокринна среда, в която условията за сперматогенеза не са добри.
 
Те се влошават допълнително от задържане отделянето на ЛХ, който пък на свой ред рязко намалява производството на тестостерон. Важно е да се подчертае, че тази стерилност се получава без излишна стимулация на простата и изчезва бързо след спиране на трестолона.
 
Това обаче не значи, че той е безопасен - един от минусите му е по-голяма хипертрофия на простата, отколкото тази, предизвикана от тестостерона.


Принципно недостигът на тестостерон предизвиква умора, загуба на мускулна маса, спад на либидото и качване на тегло. Анаболните и андрогенните свойства на трестолона обаче до голяма степен облекчават тези проблеми.
 
На практика трестолонът поема ролята в тестостерона като основен мъжки хормон в тялото и донякъде е уникален сред групата нандролони по това, че покачва либидото (което при нандролона го няма). Твърди се, че е дест пъти по-анаболен от тестостерона, което за екипа на Bulsteroid.com е вярно.
 
Нагледахме се на препарати, които на хартия имат по-високо анаболно ниво от тестостерона, а реално резултите им са скромни.
 
По структура тестолонът е много сходен с миболерона и се счита за почти толкова силен, колкото него, но не е и наполовина колкото него хепатотоксичен. Той има по-голям афинитет към антрогенните рецептори от тестостерона и доста висок афинитет към прогестероните рецептори.
 
Не се преработва от ензима 5-алфа редуктаза в по-слаби метаболити и затова се предполага, че би трябвало да е по-андрогенен от нандролона. На теория не се преработва от ароматазата в естрогенни метаболити, но изследванията и практиката сочат, че той ароматизира до 7-алфа-метил-естрадиол. За разлика от миболерона трестолонът не е C-17-Алфа алкилиран, има много ниска бионаличност и принципно се инжектира мускулно.
 
Група С-17 алфа-метил обаче може да предизвика известно повишаване на чернодробните ензими. По андрогенно действие наподобява на тренболона (същия риск от оплешивяване, хипертрофия на простата, акне, загрубяване на гласа и т.н), а естрогеннте му характеристики са като на нандролона (същия риск от гинекомастия, задържане на вода и отлагане на мазнини).
 
Трестолонът дава бързо покачване на тегло и сила и би трябвал да е удачен за основен период и цикли за маса (и нандролонът, и тренболонът са братовчеди на МЕНТ и се използват в цикли за маса). На черния пазар се появи като активна субстанция и в инжекции под формата на ацетат.
 
Заради късия си полуживот и късия естер (оставаш активен само 1-2 дена) тази ацетатна форма се изчиства сравнително бързо от тялото и трябва да се инжектира всеки ден, което за някои е минус. Активната съставка може да се комбинира с ацетата орално, но оралната бионаличност е толкова слаба, че за да има ефект, ще са необходими големи и често приемани дози. От химична гледна точка това е добре изглеждаш препарат.
 
Заради 7-алфа метилова група той не е взаимодейства много с полово обвързващия хормон глуболин, което значи, че една прилична част от него остава необвързана и активна в кръвта.
 
ОСвен това трестолонът има силен афинитет към андрогенните рецептори и сравнително слаб към прогестеронните и минералкортикоидните. Тъй като не може да бъде 5-алфа редуциран до някаква "дихидро версия", той няма да предизвика много от страничните ефекти на дихидротестостерона. Но за жалост същото изследване, което каза, че МЕНТ е 10 пъти по-силен от тестостерона, информира и че той потиска 12 пъти повече гонадотропни хормони като тестостерона. В повечето цикли се препоръчва 75 мг дневно или около 50 мг седмично.
 
На базата на предложения и инжекционната версия на ацетатния естер идеалната доза трестолон би трябвало да е 25-50 мг дневно, която да даде сходни резултати. Тъй като има риск от гинекомастия (особено склонните към нея) трябва да се комбинира с 1 мг аримидекс дневно или 2,5 мг летрозол дневно. Ако се взема с други ароматизиращи или покачващи естрогена препарати, задължително трябва да имате и нолвадекс под ръка.
 
Приемът му с тестостерон (напр. пропионат) може да е особено силна комбинация, но може да се взема и с метандростенолон, оксиметолон, болденон или винстрол. Не препоръчваме приема му с нандролон - последния му негов по-слаб "роднина", със сходно действие, но с доста по-слаби андрогенни качества. Заради 7-алфа-метиловата му група върху трестолона не може да окаже ефект ензимът 5-алфа редуктаза, т.е. при поява на оплешивяване приемът на медикаменти като "Proscar" няма да даде ефект.
 
Трестолонът още е в начален стадий на клинични изпитания и не е одобрен за производство (текат изследвания за безопасността и ефективността му), но вече го има на черно. На този етап информацията за него и за приложението му в бодибилдинга е недостатъчна.
 
Ясно е само, че е 10 пъти по-силен от тестостерона, дава по-голяма хипертрофия от него, има естрогенни характеристики почти като нандролона и андрогенни ефекти почти като тренболона.
 
Бихме ви посъветвали да изчакате клиничните опити, но те няма да ви дадат това, което ви интересува, защото се правят с друга цел - не за качване на маса. Препаратът е обещаващ и обратната връзка с взелите го потвърждава, въпреки че фанфарите, които възвестиха появата му на пазара, бяха малко прибързани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар