Физиологични стимулатори на общия анаболизъм

Анаболните стероиди са широко понятие, което означава, че поради различни механизми те допринасят за укрепването на анаболните процеси протичащи в организма. Тази категория включва основно лекарства, хранителни добавки, спортни билкови лекарства (нестероидни анаболни стероиди), анаболни стероиди с андрогенно действие.
 
Въпреки това, малко хора знаят, че тези вещества имат и физиологични анаболени свойства, т.е. стимулират анаболните процеси. В наши дни има множество физиологични общо анаболни стимуланти :

Ефектите на ниски и високи температури (парна баня, или киснене в студената вода);
Краткосрочен прием на глад (не повече от 24 часа);
SDT (хипоксия обучение за дишане);
Умерени (измерени) болезнени ефекти;
Правилен сън и други.

Днес ние ще говорим за тези процеси, и в същото време ще разгледаме предимствата и недостатъците.
 
Предполага се, че спортисти, които отказват да приемат спортни стимуланти или физиологични стимулатори за анаболизма, тези тактики може да бъдат добър инструмент за развитие на техните резултати.
 
Стимулацията на анаболизма в действителност принадлежи към тренировките. Някои експерти са абсолютно уверени в ползата от редовните редовните тренировки с тежести за увеличаване на мускулната маса, а други учени полагат това мнение под въпрос. Някой спортисти смятат, че джогинга не само спомага за растежа на мускулите, но също така може да доведе до тяхното унищожаване (катаболизъм).
 
Какво е най-добре за един спортист - спринт или дългосрочен джогинг с умерени темпове?! Еднозначеният отговорът е не. Спортната история изясни този въпрос на скоро. От една страна, в наши дни има много спортни специалисти, които са практикували и още практикуват увеличаване на анаболизма, съществуват и други по-малко опитни, но с изключителни възможности, които не обичат да тренират и никога не са били сериозно ангажирани.
 
Ярък пример за първата група е спортиста в тежка категория Юрий Власов, физическата му форма е доказала, че работата с леки тежести с много повторения израява значителен анаболизъм.

Факт: Всеки възпитаник на физическата култура може да потвърди, че дори ако с правилни организирани тренировки и добро хранене, едва може да се покачат не повече 3,5-5 кг чиста мускулна маса годишно (чиста мускулна, а не мазнини и вода, които ще отидат с времето).

 

На този фон особено изненадващ факт за спортистите, които за същия период са успели да преодолеят този праг, е добавянето на супер серия в тяхната програма за тренировки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар